پارچه ژرسه چیست؟
پارچه ژرسه یک پارچه بافتنی است که معمولاً به عنوان لباس مورد استفاده قرار می گیرد. در گذشته بیشتر پارچه های ژرسه با پشم بافته می شدند، اما اکنون یافتن لباس های ژرسه پنبه ای و الیاف مصنوعی نیز بسیار آسان است. با وجود اینکه بیشتر پیراهن های ورزشی با پارچه ژرسه ساخته می شوند، اما حقیقت این است که پارچه «ژرسه» با «ژرسه ورزشی» تفاوت دارد.
ویژگی پارچه ژرسه قابلیت کشش بالا و ریزبافت بودن آن است؛ به همین دلیل ژرسه نوعی پارچه محبوب برای ساخت لباس زیر، تی شرت و سایر لباس هایی است که از نزدیک با پوست بدن شخص در تماس هستند. از آنجاییکه پارچه های ژرسه سبک هستند، دوام زیادی ندارند و عایق خوبی نیستند، اما به عنوان یک لایه زیرین برای پوشیدن زیر لباس های ضخیم تر و بادوام تر عالی خواهند بود.
پارچه ژرسه بسیار جاذب است و با وجود ساختار ریز بافت و پشت پوشش، تنفس پذیری بالایی دارد. همین ساختار باعث می شود تا آویختگی این پارچه پارچه بسیار عالی باشد، البته شدت آویختگی و لختی این پارچه به مواد اولیه مورد استفاده در ساخت آن بستگی دارد و به همین دلیل بسیار متفاوت است.
تاریخچه پارچه ژرسه
منشاء پارچه ژرسه به جزایر مانش بر می گردد که در آن ابتداً از این پارچه برای ساخت لباس زیر و ژاکت های ماهیگیری استفاده می شد. شواهد و قرائن نشان می دهند که بافتنی های ژرسه از اوایل قرون وسطی وجود داشته اند، و این بافتنی ها در دوره رنسانس و دوران روشنگری به تدریج در سراسر اروپای غربی به محبوبیت رسیده اند.
جزایر مانش گروهی از جزایر در کانال مانش هستند. این جزایر از قرون وسطی تا به امروز چندین بار دستخوش تغییر شده اند و هر چند در حال حاضر تحت حمایت بریتانیا هستند، اما رسماً بخشی از خاک آن محسوب نمی شوند.
بنابراین تعیین دقیق پیشینه پارچه ژرسه بسیار دشوار است، اما هنر دوستان به طور کلی آن را یک پارچه بریتانیایی به حساب می آورند. آنچه مسلم است این است که نام پارچه ژرسه از نام جزیره جرزی (Jersey) که بزرگ ترین جزیره کانال مانش است، گرفته شده است.
با گسترش نفوذ این پارچه به سراسر جهان، انگلستان به صادرکننده عمده آن تبدیل شد. در اواسط قرن هجدهم، پارچه های ژرسه در سراسر اروپا و ایالات متحده شناخته شده بودند و بیشتر به عنوان پارچه اصلی تولید لباس های ورزشی مردانه معروف بودند. با این حال دامنه محبوبیت پارچه های ژرسه همچنان تا قرن بیستم محدود باقی ماند، و فقط منحصر به حوزه لباس های زیر مردانه و لباس های ورزشی یا لباس های کار بود.
اما در سال 1916، طراح نمادین برند کوکو شانل (Coco Chanel) طی یک اقدام جسورانه پارچه های ژرسه را وارد دنیای لباس های درجه یک نمود و از آن زمان به بعد همه چیز تغییر کرد. با وجود اینکه از پارچه های ژرسه برای تولید لباس های ورزشی استفاده می شد، اما هنوز هم پارچه ژرسه تحت نفوذ لباس های زیر بود و استفاده از این پارچه در لباس های معمولی بسیار ناپسند تلقی می شد. اما به دلیل محبوبیت فراوان طرح های لباس مجموعه Chanel’s jersey، این پارچه مورد تحسین جهانیان قرار گرفت و طراحان رقیب به سرعت ترند پارچه ژرسه ای را که او شروع کرده بود مورد پذیرش قرار داده و دنبال کردند.
پارچه ژرسه در عصر حاضر
بعدها شرایط کاملاً تغییر کرد و پارچه های ژرسه در کوتاه ترین زمان ممکن به دنیای انواع لباس ها مثل لباس های شب، بلوزها و از همه مهمتر تی شرت ها راه پیدا کردند. با وجود اینکه استفاده از پارچه های ژرسه همچنان در لباس های مختلف متداول است، اما هیچ کدام از آنها مثل تی شرت نبوده اند، چرا که تی شرت یکی از همه گیرترین لباس ها در سراسر جهان محسوب می شود. اگر تا به حال تی شرت پوشیده باشید (که قطعاً همین طور است) پس شما لباسی از جنس بافت ژرسه بر تن کرده اید و حتماً می دانید که این پارچه چقدر نرم و قابل تنفس است.
یکی از بارزترین تغییرات رخ داده در پارچه ژرسه که آن را به یک سوپراستار بین المللی تبدیل کرده است، نوع ماده اولیه متشکله آن است. زمانیکه پارچه بافان جزایر مانش مسئولیت کامل تامین پارچه ژرسه سراسر جهان را برعهده داشتند، این پارچه منحصراً از پشم ساخته می شد. اما امروزه متداول ترین نوع الیاف پایه مورد استفاده برای ساخت پارچه های ژرسه، الیاف پنبه ای است؛ ضمناً استفاده از الیاف مصنوعی نیز برای ساخت پارچه های ژرسه تا اندازه ای رایج است.
پارچه ژرسه چگونه تولید می شود؟
فرآیند تولیدی که برای ساخت پارچه های ژرسه مورد استفاده قرار می گیرد، با توجه به نوع الیاف متشکله آن تا حد زیادی متفاوت است. مثلا پشم یک محصول حیوانی است که تولید کنندگان منسوجات آن را از پوشش گوسفند، بز یا سایر گونه های حیوانی تولید می کنند. از طرف دیگر پنبه یک محصول گیاهی است که از پوشش های کرکی غلاف دانه های این گیاه گرفته می شود. ضمناً پارچه های ژرسه متشکل از الیاف مصنوعی نیز وجود دارند که با ترکیب مواد شیمیایی مختلف به وجود می آیند.
پارچه ژرسه از هر الیافی که تشکیل شده باشد باز هم فرآیند بافت این پارچه از یک روند جهانی تبعیت می کند. کار تولید پارچه ژرسه با تهیه نخ های پشمی، پنبه ای یا مصنوعی و بارگیری آنها در ماشین های بافندگی شروع می شود. هر چند که می توان پارچه های ژرسه را با دست نیز بافت، اما روند این کار به صورت دستی بسیار سخت و ناکارآمد است.
سپس ماشین های بافندگی به نخ ها پیچ و تاب داده، آنها را با هم ترکیب کرده و ساختار متمایز و ریز بافت پارچه ژرسه را خلق می کنند. پارچه ژرسه نهایی یک شبکه از نخ های عمودی پیچ و تاب خورده است که توسط نخ های افقی تابیده نشده به هم متصل شده اند.
در برخی از موارد، نخ در نظر گرفته شده برای تولید لباس های ژرسه قبل از روند بافندگی رنگ می شوند؛ اما در بیشتر حالت ها تولید کنندگان منسوجات پس از اتمام کار پارچه را رنگ می کنند. بسته به مواد اولیه مورد استفاده ممکن است تولید کنندگان پارچه از مواد بازدارنده اشتعال یا سایر روش های عمل آوری برای بهبود ظاهر یا افزایش دوام پارچه ژرسه استفاده کنند.
برای خرید و فروش انواع پارچه به صورت عمده با ما در ارتباط باشید
اکبر حقی زهابی
تلفن سفارش: 09169558627
واتساپ : 09930699356
ایمیل :Akbar.z1351@gmail.com
دیدگاه شما با موفقیت ثبت شد.